Den här typen av krig skapar destabilisering, mer krig och mer terror

Av Magda Gad på Twitter

Den 7 oktober satt jag på en räddningsbåt utanför Libyens kust. Direkt när nyheten kom visste jag att annat jobb behövde läggas på hyllan. Att mycket skulle komma att förändras. Och att det kunde gå riktigt illa.
Det finns olika sätt att svara på fruktansvärda terrordåd. Ett krigsbrott rättfärdigar inte fler krigsbrott. USA lärde sig den läxan men till ett mycket högt pris.
Den här typen av krig skapar destabilisering, mer krig och mer terror.
Min enda förhoppning var att USA skulle bromsa på grund av sina egna erfarenheter av kontraterrorism men istället blockerar de vapenvilor och skickar mer vapen.
Hela regionen har nu förändrats på mycket kort tid. Konflikten mellan Israel och Hizbollah eskalerar vid libanesiska gränsen. Irak vill kasta ut USA. Israel har dödat en iransk toppgeneral i Syrien. Iran har utlovat hämnd.
Det har öppnats en djup spricka mellan det globala syd och nord där USA inte längre ses som trovärdiga vad gäller folkrätten. Antisemitism och islamofobi ökar och världen har blivit farligare. Miljontals människor känner att deras liv inte spelar någon roll och att ingen lyssnar på dem.
Ryssland har fått ökat övertag i Ukraina och USA förmår inte kriga på alla dessa fronter samtidigt. Folket i USA har vänt sig mer emot de eviga krigen och på grund av Gaza har Trump gått förbi Biden i opinionsmätningar.
Nu ropar självaste Bennett efter att USA och Israel ska invadera Iran, ett land fyra gånger så stort som Irak med dubbelt så stor befolkning.
De röster som säger att själva grundorsaken till konflikten mellan Israel och Palestina måste lösas för att det ska bli fred och säkerhet och stabilitet hörs knappt.
(Kuriosa: Visste ni att USA invaderade Afghanistan den 7 oktober 2001?)

Leave a comment